بر اساس مطالعه پیش بالینی محققان Weill Cornell Medicine، سلولهای بنیادی معده انسان را میتوان به سلولهایی تبدیل کرد که در پاسخ به افزایش سطح قند خون، انسولین ترشح میکنند که رویکردی امیدوارکننده برای درمان دیابت ارائه میکند.
معده سلولهای ترشحکننده هورمون خود را میسازد و سلولهای معده و سلولهای پانکراس در مرحله جنینی رشد و نمو در مجاورت یکدیگر قرار دارند، بنابراین از این نظر کاملاً تعجبآور نیست که سلولهای بنیادی معده میتوانند به آسانی به سلول های بتا مانند تبدیل شوند. پس از تبدیل سلولهای بنیادی معده انسان به سلولهای شبه بتا، این تیم سلولها را در خوشههای کوچکی به نام ارگانوئیدها رشد دادند و دریافتند که این قطعات بافتی انداممانند به سرعت به گلوکز حساس میشوند و با ترشح انسولین پاسخ میدهند. زمانی که ارگانوئیدهای شبه بتا را به موشهای دیابتی پیوند زدند تا حد زیادی مانند سلولهای بتای واقعی پانکراس عمل میکردند و در پاسخ به افزایش گلوکز خون، انسولین ترشح میکردند و در نتیجه سطح گلوکز خون را ثابت نگه میداشتند. همچنین پیوندها تا زمانی که محققان آنها را تحت نظر داشتند – شش ماه – به کار خود ادامه دادند که نشان دهنده دوام خوب بود.
در نهایت، محققان امیدوارند که تکنیکی را توسعه دهند که امکان برداشت نسبتاً آسان سلول های بنیادی معده از بیماران را فراهم می کند و به دنبال آن، هفته ها بعد، ارگانوئیدهای ترشح کننده انسولین را پیوند می زنند که سطح قند خون را بدون نیاز به داروی بیشتر تنظیم می کند.
Reference:
Xiaofeng Huang, Wei Gu, Jiaoyue Zhang, Ying Lan, Jonathan L. Colarusso, Sanlan Li, Christoph Pertl, Jiaqi Lu, Hyunkee Kim, Jian Zhu, David T. Breault, Jean Sévigny, Qiao Zhou. Stomach-derived human insulin-secreting organoids restore glucose homeostasis. Nature Cell Biology, 2023; 25 (5): 778 DOI: 10.1038/s41556-023-01130-y
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230525141422.htm